AVN
Den Haag en haar randgemeenten, waaronder Leidschendam-Voorburg, vormen de enige stedelijke regio in Nederland met een eigen natuurbeschermingsorganisatie: de Algemene Vereniging voor
Natuurbescherming voor ‘s-Gravenhage en omstreken (AVN), die in 1926 werd opgericht. De AVN is een vereniging met circa 3.500 leden. Zo’n 30 vrijwilligers, waaronder biologen, planologen en juristen, volgen de ontwikkelingsplannen in onze regio. De AVN organiseert ook excursies voor haar leden en geeft het kwartaalblad ‘Haagwinde’ uit.Ook in Leidschendam-Voorburg is de AVN actief. Daar ijvert de AVN o.a. samen met Stichting Duurzaam voor een groennorm in de Omgevingsvisie van de gemeente. Die moet ervoor zorgen dat groen bij nieuwbouw niet langer de eeuwige verliezer is.
Burger Kracht Centrale
Het vergroten van de zeggenschap over de eigen leefomgeving staat volop in de belangstelling, ook in Leidschendam-Voorburg. Ondanks alle aandacht van ons gemeentebestuur voor burgerparticipatie voelen inwoners en initiatiefgroepen zich uiteindelijk toch vaak niet gehoord. De BurgerKrachtCentrale biedt een netwerk voor kennisuitwisseling en ondersteuning aan tal van maatschappelijke en duurzame initiatieven.
Ook Stichting Duurzaam maakt actief deel uit van dit netwerk en heeft al bij meerdere projecten met de BurgerKrachtCentrale saemengewerkt.
Energy Common LV
De coöperatieve Energy Common Leidschendam-Voorburg (EC-LV) wil er aan bijdragen dat alle inwoners van LV kunnen participeren in de energietransitie. EC-LV werkt daarom samen met ervaren partners die expertise en ervaring inbrengen. EC-LV is nog volop bezig haar netwerk met lokale partners verder uit te breiden. Ook geven energiecoaches van EC-LV op aanvraag informatie aan inwoners over energiebesparing die is afgestemd is op hun persoonlijke wensen en mogelijkheden. Stichting Duurzaam stemt regelmatig haar eigen activiteiten op energieterrein af met EC-LV.
Groei en Bloei Leidschendam
Groei en Bloei is een landelijke vereniging voor tuiniers, met 115 afdelingen in ons land. Elke afdeling organiseert interessante activiteiten op het gebied van tuinieren. Ook ontvangen alle leden het tijdschrift Groei en Bloei. Ook in onze gemeente is een actieve afdeling. Deze heet hier om historische redenen Groei en Bloei Leidschendam, maar zij is actief binnen onze gehele gemeente. Stichting Duurzaam werkt al sinds jaar en dag nauw samen met Groei en Bloei. Wij doen dit vanuit het besef dat particuliere tuinen, mits niet versteend, één van de pijlers vormen waarop een gezonde en duurzame leefomgeving is gebaseerd
Haagse Vogelbescherming
De Haagse Vogelbescherming (HVB) beschermt in het wild levende vogels en hun leefgebieden in Den Haag, Westland, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten, Wassenaar en Pijnacker-Nootdorp. De vereniging is op 23 september 1925 opgericht en heeft onder andere een vogelopvang en beheert vogelrustgebieden. Ook in onze gemeente zijn meerdere vrijwilligers van HVB actief. Samen met hen doet Duurzaam LV jaarlijks mee aan de nationale vogeltelling op de locatie Rusthout. Ook adviseert HVB ons bij onze projecten op het gebied van vogelvriendelijke vergroening van onze gemeente.
Houdt Vlietrand Groen
Tussen de Vliet en de A4 loopt door en langs Rijswijk en Leidschendam-Voorburg een belangrijke blauwgroene schakel van de Zwethzone tot de Leidschendammerhout. Deze Vlietzone of Vlietrand is een van de weinige overgebleven groene gebieden in de wijde omgeving en is een essentieel onderdeel van de ecologische hoofdstructuur. De Vereniging Houdt Vlietrand Groen (HVG), die in 1994 is opgericht, stelt zich ten doel om het groene, landelijke, cultuurhistorische en open karakter van de Vlietrand te behouden en te versterken. Stichting Duurzaam werkt hierin graag samen met HVG.
Initiatiefgroep Huygenstunnel
De Initiatiefgroep Huygenstunnel ijvert samen met andere organisaties voor de ondertunneling van de Utrechtse Baan en het spoor tussen Voorburg en Den Haag, met als streefdatum 2040. Daardoor zou de huidige geluidsoverlast en luchtvervuiling voor de omwonenden sterk worden verminderd en verdwijnt de barrièrewerking van het Marianne viaduct tussen Voorburg West en Voorburg Oud. Het plan biedt ook mogelijkheden om het gebied rond station Voorburg verder te vergroenen. Voor de korte termijn ijvert de initiatiegroep voor vergroening van de hele A12 zone tussen Zoetermeer en Den Haag, en voor behoud van de ecologische Broekslootzone, die wordt bedreigd door de geplande HOV.
Stadstuin Rusthout
Rusthout is het laatste groene remnant van de in 1876 gesloopte buitenplaats Overdam. Hiervan is nog 2 hectare over in de vorm van een heempark met in het midden de Stadstuin Rusthout. Hier hebben in de afgelopen 11 jaar vrijwilligers een vroegere dierenweide omgetoverd in een biodiverse oase, waar het goed toeven is. De stadstuin heeft ook een recreatieve en educatieve functie voor de buurt. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten en dingen leren over de buurt, over de natuur en over de herkomst van ons voedsel. Daarnaast dient Stadstuin Rusthout ook een sociaal doel door verschillende groepen te verbinden.
Stichting Duurzaam werkt al sinds jaar en dag nauw samen met de Stadstuin.
Vrienden van Vlietland
De in 2005 opgerichte Vereniging Vrienden van Vlietland heeft als doelstelling het behoud van het bestaande, openbare, natuurlijke en oorspronkelijke karakter van Vlietland in gemeente Leidschendam-Voorburg. De vereniging probeert dit doel onder meer te bereiken, zowel zelfstandig als in samenwerking met derden, door kritisch alle ontwikkelingen te volgen die mogelijk een negatieve invloed hebben op Vlietland, door het benutten van inspraakmogelijkheden, het indienen van zienswijzen, bezwaarschriften of rechtsvorderingen, en door het verstrekken van informatie, en het onderhouden van contacten met overheden, pers, bedrijven en andere (rechts)personen. Stichting Duurzaam LV houdt mede door haar contacten met de vereniging de ontwikkelingen rond het geplande recreatiepark met 222 recreatievilla’s midden in de natuur van Vlietland Noord nauwlettend in de gaten.
Werkgroep Groenbeheer Nootdorp-Leidschendam
Deze werkgroep, kortweg bekend als WGNL, is in het buitengebied van Leidschendam en Nootdorp al meer dan 40 jaar met vele vrijwilligers actief in het beheren van typisch Hollandse landschapselementen als knotwilgen, geriefhoutbosjes en erfbeplanting. In het voorjaar zijn de vrijwilligers ook actief bij de bescherming van weidevogels. Tevens helpen vrijwilligers om de kerkuilen en steenuilen in ons buitengebied te beschermen. WGNL heeft Stichting Duurzaam ook al meermaals geadviseerd en geholpen bij het uitvoeren van vergroeningsprojecten, zowel in het buitengebied als in de bobouwde kom.