Skip to content

Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg

Succesvolle Duurzame Borrel!

Op vrijdag 6 september  2019 organiseerde de Stichting een Duurzame Borrel om het nieuwe politieke jaar af te trappen. In aanwezigheid van wethouder Van Eekelen en enkele Raadsleden gaf voorzitter Marjan van Giezen een inkijkje in de duurzame plannen van de Stichting.

Duurzame Borrel in Stadstuin Rusthout, 6 september 2019
Foto: Michel groen

Na de Duurzame Dinsdag van het kabinet was het nu de beurt aan onze lokale duurzaamheidsorganisatie om de ideeën te presenteren die de Stichting de afgelopen periode heeft opgehaald bij de inwoners. Maar allereerst richtte de voorzitter zich met een dringende oproep tot de wethouder en het gemeentebestuur: “Er ligt nu een Duurzaamheidsplan. Maar…. Een plan zonder actie is slechts een dagdroom. Er moet wel iets gebeuren. Wat gaan we doen, hoe gaan we het doen, wie gaat het doen? Hier verwachten wij echt een voortrekkersrol van de gemeente. Dus college en Raad, maak van de dagdroom een daad en geen nachtmerrie!

De wethouder reageerde hier positief op door aan te geven dat er komende periode veel staat te gebeuren. Zo komt er onder andere een subsidie voor inwoners die een groen dak willen aanleggen, of hun huis willen isoleren. De Stichting zal inwoners hierbij waar nodig faciliteren.

De Stichting heeft als doel dat zij inwoners en gemeente dichter bij elkaar wil brengen als het gaat om duurzaamheid. Hiervoor staat een aantal activiteiten op de agenda. Zoals een avond voor wijkbewoners om hun initiatieven om hun wijk duurzamer te maken, met elkaar te delen en te kijken waar ze elkaar kunnen helpen. Maar ook een klimaatspeurtocht voor scholen, een biologische kookworkshop, een vogelworkshops, en workshops over duurzaam tuinieren (gegeven door Groei & Bloei) en bloemschikken. Alle workshops vinden plaats in de mooi verbouwde Stadstuin Rusthout, aan de Noordsingel in Leidschendam. De Stichting is blij dat zij met haar activiteiten intensief kan gaan samenwerken met de Stadstuin!

Maar ook met de gemeente hoopt de Stichting goed te kunnen samenwerken. Zowel de voorzitter van de Stichting als de wethouder gaven aan graag met elkaar de schouders onder duurzaamheid te zetten. Natuurlijk zal de Stichting de gemeente hieraan herinneren en waar nodig tot actie oproepen, onder het motto: ‘Samenwerken als het kan, aanjagen als het moet!’

De voorzitter overhandigde de wethouder het Activiteitenplan van de Stichting, en een duurzame, gerecyclede vaas.

 

Lees ook de volledige speech die onze voorzitter gaf