Skip to content

Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg

Voorzitter op de Duurzame borrel

(Speech)

Duurzame vrienden, welkom!

Wat fijn om u allen hier op onze borrel te mogen begroeten, in zo’n mooie lokatie als de hernieuwde Stadstuin Rusthout. Mag ik allereerst een applaus voor deze mooie Stadstuin en voor onze gastvrije vrienden van Stadstuin Rusthout, als u eens wist hoeveel uren al die vrijwilligers al jarenlang in deze tuin stopten…

Dank ook aan onze wethouder Duurzaam, die niet alleen bij alle duurzame activiteiten buiten, maar ook hier aanwezig is, we zijn blij met uw aanwezigheid, omdat u hiermee aangeeft belang te hechten aan goede samenwerking met de Stichting Duurzaam LV. En dat doen wij op onze beurt ook! Welkom ook aan de organisaties in onze gemeente die zich bijna dagelijks met duurzaamheid bezig houden. Fijn dat we jullie vandaag hiervoor kunnen bedanken!

Maar waarom staan we hier? Alleen maar omdat het de week van Duurzame Dinsdag is? Of omdat we zin hadden in een borrel? Allemaal waar. Maar de echte reden is omdat er – na toch een periode van windstilte – weer veel aandacht is en NODIG is voor duurzaamheid. Klimaatverandering, we kunnen er niet meer omheen. Twee warme droge zomers in ons kikkerlandje, smeltende ijskappen, zware orkanen, nog meer bewijs nodig? Het thema zorgt gelukkig voor veel energie in de samenleving.  Jongeren zijn zich steeds meer bewust van het feit dat zij wel eens een stukje minder aarde overgedragen krijgen dan ze dachten. En er wordt weer gedemonstreerd! Veel inwoners komen met eigen initiatieven om hun huis en leven te verduurzamen. En laten ons zien dat het kan! Ze hebben alleen een duwtje nodig.

Dat duwtje, dat moet komen van de gemeente. Er ligt immers een Duurzaamheidsplan en een Duurzaamheidsrapportage. Maar…. een plan zonder actie is slechts een dagdroom. Er moet wel iets gebeuren. Wat gaan we doen, hoe gaan we het doen, wie gaat het doen? Hier verwachten wij echt een voortrekkersrol van de gemeente! Dus college en Raad, maak van de dagdroom een daad en geen nachtmerrie!

Natuurlijk helpen wij mee om dat duwtje te geven, als Stichting Duurzaam LV. De stichting bestaat nu meer dan 25 jaar, en helaas, we hebben ons doel nog niet bereikt. Onze inzet is meer dan ooit nodig. Gelukkig zijn we met een actieve groep betrokken mensen, met veel ervaring op het gebied van duurzaamheid en lokaal beleid. Wij zijn geen lobbyclub, we zijn geen praatclub, we willen vooral initiatieven stimuleren en faciliteren, mensen bij elkaar brengen, en overtuigen dat ze zelf iets kunnen doen aan duurzaamheid.

Wij gaan ons dit nieuwe politieke seizoen inzetten om gemeente en inwoners dichter bij elkaar te brengen als het gaat om duurzaamheid. Dat doen we met diverse acties, een greep uit ons Activiteitenplan 2019:

  • Graag organiseren we samen met de gemeente een avond met alle initiatiefnemers vanuit de wijken, om hen met elkaar in contact te brengen, en te zien wat nodig is om hun ideeën werkelijkheid te laten worden. Wethouder, doet u mee?
  • Een klimaatspeurtocht voor scholen: wat zien kinderen nu in onze gemeente waar ze zelf iets aan het klimaat zouden kunnen doen. Beste idee willen we dan samen met de school en gemeente uitwerken.
  • Voedsel, een thema dat in de duurzaamheidsrapportage van de gemeente geheel ontbreekt. Ons voedsel en ons eetgedrag kan echt duurzamer. Maar hoe doe je dat? We gaan starten met een biologische kookworkshop: koken met minder vlees, duurzame producten, minder voedselverspilling.
  • Nog meer workshops: een vogelworkshop, een workshop duurzaam bloemschikken, U kunt zich nog aanmelden!
  • Tenslotte: meer groen in de stad. De actie Steenbreek mag wat ons betreft elk voorjaar herhaald worden: tegel eruit, plant erin. Maar duurzaamheid is meer dan één tegel breed... Denk ook aan natuurlijkvriendelijke oevers, wilde planten, minder maaien, meer insecten. We gaan inwoners stimuleren tot meer groen rond het eigen huis, er komt o.a. een cursus duurzaam tuinieren.  Dit en andere groen-activiteiten doen we samen met de Groei en Bloei.

We gaan met al deze activiteiten nauw samenwerken met de Stadstuin. Onze workshops zullen in deze prachtige ruimte plaatsvinden. We gaan elkaar versterken, en datzelfde willen we doen met andere organisaties in onze gemeente die zich met duurzaamheid bezig houden. Krachten bundelen dus. We kunnen niet alles oplossen, hier in LV. Maar we kunnen gezamenlijk wel ons steentje bijdragen. Daar gaan wij de inwoners bij helpen. Daarvoor gaan we de gemeente achter de broek zitten! Samenwerken als het kan, aanjagen als het moet!

Genoeg gepraat voor nu. U vindt ons volledig activiteitenplan achterin de zaal. Hebt u interesse om mee te denken of om zomaar eens langs te komen voor een kop koffie, kom gerust! Op onze folder vindt u onze contactadressen.

Wethouder, ik heb u een paar van onze acties verklapt. Hierin speelt de gemeente ook een grote rol. Ik overhandig u hierbij ons activiteitenplan, met een oproep om vooral samen te werken en de schouders eronder te zetten. Vanaf vandaag, toch? Ik geef u graag de microfoon voor een korte reactie, ik weet dat u zo weer weg moet. Maar niet voordat ik u een klein duurzaam aandenken geef, een herbruikbare en gerecyclede vaas. Om niet alleen van het groen buiten maar ook van het groen binnen te kunnen genieten!

Marjan van Giezen,
voorzitter Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg