Skip to content

Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg

Impressie Samen Duurzaam Leidschendam-Voorburg

Voorzitter Marjan van Giezen op de DuurzaamheidsmarktOp zaterdag 15 juni 2019 vond in het Raadhuis de eerste Duurzaamheidsmarkt van Leidschendam-Voorburg plaats: “Samen Duurzaam”. De organisatie was in handen van de gemeente, waarbij wij in nauwe samenwerking een deel van het programma hebben ingevuld.

De grote hal van het Raadhuis zag er prachtig uit. Diverse kraampjes, veel  te zien en te lezen, veel informatiemateriaal en ook interactieve activiteiten. Het was prachtig weer en dat kwam mooi uit, want op de binnenplaats was een druk bezochte crea-workshop voor kinderen (en ouders :-), begeleid door ‘echte kunstenaars’. Ze mochten apparaten uit elkaar slopen en hergebruiken. Op het voorplein stond de woonwijzer-wagen, en een infokraam over insectvriendelijke plantjes. Ook was er een elektrische scooter, waarop wethouder Van Eekelen even het voorplein onveilig mocht maken. Het was een kleurrijk en levendig geheel!

Ook Stichting Duurzaam stond er met een kraam, waarbij we informatiemateriaal hadden over Groei & Bloei, de Fietsersbond, duurzaam koken en eten, en nog veel meer.  ZonopLVDaarnaast hebben we een drietal workshops verzorgd, in samenwerking met ons steunende organisaties. Zo gaf Rob Kniesmeijer een presentatie over Zon op LV, een bewonerscollectief dat zonnepanelen op de sporthal De Cascade heeft laten plaatsen en gezamenlijk beheert. Guus Goris nam ons mee in de acties van buurtcollectief Voorburg-west om tot een duurzamer wijk te komen. En de Fietsersbond gaf een presentatie over knelpunten rond het fietsen in onze gemeente.

Wethouder Astrid van Eekelen opende de duurzaamheidsmarkt samen met een paar kinderen, waarbij zowel de wethouder als de kinderen een duurzame wens in de tijdkoker hebben gestopt. Nu nog zien of hun wensen in 2030 zijn uitgekomen! De opkomst was matig in het begin, maar in de middag was het aardig vol, en opvallend was dat de meeste mensen lang bleven. Voor de kinderen was er een prijsvraag waarmee ze een loopfiets (de kleintjes) of een elektrisch stepje konden winnen.

Voorzitter Marjan van Giezen met wat kinderen op de DuurzaamheidsmarktVoor Stichting Duurzaam was het een nuttige dag. We hebben veel inwoners gesproken, er was interesse in de kookworkshops en duurzaam tuinieren, en er was veel vraag naar wat je als inwoners zelf kunt doen. Ook hebben meer dan 40 inwoners onze Duurzaamheidsenquete ingevuld. Met deze ervaringen gaan we de komende tijd aan de slag om te zien hoe wij onze rol als Stichting Duurzaam bekender kunnen maken, en hoe we nog meer onze rol kunnen invullen als facilitator en verbinder tussen de diverse initiatieven van wijken en bewonersgroepen. Het eerstvolgende evenement waarbij we ons als stichting kunnen laten zien is de Duurzaamheidsweek in september, waarbij we samen met Stadstuin Rusthout een duurzaamheidsmanifestatie willen organiseren. Alle hulp, maar ook ideeën, zijn welkom!

Marjan van Giezen
Voorzitter Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg

 

Overzicht van de Duurzaamheidsmarkt