Skip to content

Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg

Cursus milieuvriendelijk tuinonderhoud

bij Groei & Bloei, Afdeling Leidschendam

Wanneer?

Op vijf vrijdagavonden: 22 en 29 september, 6, 13 en 27 oktober 2017.
Van 20.00 tot ca. 22.15 uur.

Waar?

In het wijkgebouw “De Blauwe Tram”:
Oude Trambaan 51
2265 CA Leidschendam

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor beginnende tuiniers, en voor tuiniers die al geruime tijd actief zijn en nu meer controle willen hebben over de groei & bloei van hun tuinplanten.

Inhoud

In deze cursus leert u:

 • wat planten nodig hebben om vitaal en gezond te groeien,
 • hoe je de grond moet behandelen bij het:
  • gebruik van (sier)planten in de tuin,
  • onderhoud van het grasgazon en hagen,
  • verantwoord bemesten,
 • (voorkomen van) ziekten en plagen,
 • composteren,
 • advies over gebruik van tuingereedschap enz.,
 • uitgebreid over het snoeien van verschillende heesters, struiken en bomen om ze in gezonde staat binnen de perken te houden. Dit alles met respect voor de natuur en het milieu om ons heen.

Lesmateriaal

Deelnemers ontvangen een uitgebreide syllabus ter waarde van € 25,00, die ook als naslagwerk dient. Door de flexibele samenstelling van de lesstof kan deze naar behoefte van de cursisten worden aangepast. Deze lesstof wordt aangeboden met behulp van PowerPoint-presentaties met theorie en met praktische voorbeelden van de behandelde onderwerpen plus een aantal zeer illustratieve instructie-filmpjes.

Resultaat

Met de opgedane kennis bent u beter in staat om de planten in uw tuin gezond en vitaal te houden. Een tuin met gezonde planten die op de juiste plaats staan, is al véél gewonnen. Dit maakt ‘werken in de tuin’ niet alleen plezieriger, maar ook kost het onderhoud op den duur minder tijd en energie. Bovendien is het voor mens en dier veel aangenamer vertoeven in een tuin met een weelderige plantengroei.

Cursusleider

De cursus staat onder leiding van Jan Blokland — hij is inmiddels 15 jaar voorzitter van de vereniging Groei & Bloei, afdeling Leidschendam, en ook een zeer ervaren hobby-tuinier.

Kosten

Voor de cursus, van 5 vrijdagavonden, inclusief een uitgebreide handleiding betaalt u:

 • leden van Groei & Bloei: € 43,50
 • niet-leden € 51,50

Maak dit bedrag over op bankrekening NL07 INGB 0001 5532 52 ten name van J.J.M. Blokland, onder vermelding van “cursus tuinonderhoud”.

Uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van uw betaling.

Aanmelden en informatie

Voor uitgebreide informatie, of om u aan te melden, kunt u e-mailen:  jan.gonnie@alpineflowers.nl  – of bellen:  070 327 8959 (na 19.00 uur).

Het aantal deelnemers voor deze cursus is beperkt. Mocht er voldoende belangstelling zijn, dan is een herhaling van de cursus op een later moment mogelijk.