Skip to content

Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg

Iedereen een groene tuin!

“Iedereen een groene tuin!” Dat advies kregen de bezoekers van de bijeenkomst over wateroverlast bij hoosbuien.

Ewald Oude Luttikhuis, rioolbeheerder van de gemeente, liet met beelden zien hoe het stelsel van riolen en sloten werkt. En waardoor het misgaat bij extreme hoosbuien. De kans daarop wordt steeds groter door de klimaatverandering. De 41 rioolgemalen en de 286 drukrioolpompen kunnen daar niet tegenop. Veel wateroverlast is mogelijk in de zomer, maar ook in herfst en winter kan het vaker lang en zwaar blijven regenen.

Oplossingen zijn: meer en bredere sloten en vijvers, overal dubbele riolering aanleggen (een voor regenwater, een voor afvalwater), wadi’s aanleggen (lage plekken bij de woningen waar water kan bezinken), goten op de grond om hooswater te geleiden, minder plaveisel, afkoppeling van regenpijpen naar sloten in plaats van het riool, ‘groene’ daken (met planten erop), regentonnen. In nieuwbouwwijken zie je al wadi’s en dubbele riolen. Ook bij vernieuwing van het riool wordt gekeken of het kan worden verdubbeld.

Maar we kunnen als inwoners zelf ook wat doen: minder tegels en meer groen om het huis, waterdoorlatende verharding (zoals ‘grastegels’), groen dak, een regenton, doorlatende grondstroken, een regenton op de regenpijp aansluiten, geveltuinen.

Lizette de Groot van Life & Garden had verschillende soorten plantjes meegebracht. “Deze hebben weinig onderhoud nodig. Twee keer per jaar met een heggenschaar.” Het zijn lage planten, vorstbestending en met bloemen in allerlei kleuren. Bijvoorbeeld de goudaardbei (Waldsteinia) of de maagdenpalm (Vinca).

Kijk voor nog meer ideeën op www.lv.nl/steenbreek.

Zo maken we met elkaar van wateroverlast een wateruitdaging. Doet u ook mee?

Goudaardbei (Waldsteinia)Goudaardbei (Waldsteinia)Maagdenpalm (Vinca)Maagdenpalm (Vinca)