Skip to content

Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg

‘Bomenhub’ ingericht op Schakenbosch

Op Schakenbosch, ook bekend als landgoed Voorlei, is zondag 21 november jl. een zogenaamde ‘bomenhub’ ingericht. Hier kunnen gedurende de wintermaanden jonge zaailingen vanuit de hele gemeente tijdelijk worden ingekuild tot ze elders een nieuw leven als toekomstige volwassen boom tegemoet kunnen gaan. Het project is een lokaal initiatief van Wijkleercentrum Alles voor Elkaar en jeugdinstelling Schakenbosch, in samenwerking met MeerBomenNu en met Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg. De inrichting van een eigen opslag voor zaailingen is een vervolg op de oogst, door vrijwilligers, van vele overdadige zaailingen op Schakenbosch, in februari 2021.

De officiële opening van de hub is zondagochtend verricht door wethouder Water en Groen Floor Kist. Ook is zondag een groot aantal zaailingen door vrijwilligers geoogst.

Gedurende de wintermaanden zullen vrijwilligers de bomenhub verder inrichten en voortgaan met de oogst van zaailingen. Momenteel wemelt het park weer van overdadige zaailingen die veelal geen lang leven beschoren is. Het zijn echter wel levensvatbare jonge boompjes van soorten zoals els, es, kornoelje, lijsterbes, en vele andere veelal inheemse boomsoorten. Nu kunnen ze dus na een korte rustperiode op een geschikte plek in onze gemeente of elders in Zuid Holland worden uitgeplant.

Zowel de klimaatcrisis als het zorgwekkende verlies aan biodiversiteit maken ook in Nederland grootschalige aanplant van honderdduizenden jonge boompjes dringend gewenst. Om die reden hebben twee jaar geleden Urgenda, Stichting Meer Groen en Caring Farmers het landelijk actieprogramma MeerBomenNu opgericht. De nu geopende bomenhub op Schakenbosch maakt deel uit van dit grote offensief. De eerste editie van MeerBomenNu ging in 2020/2021 van start. In het jaar 2021/2022 gaat MeerBomenNu voor de één miljoen zaailingen.