Skip to content

Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg

Wormenhotel Laan van Haagvliet, Voorburg

Op de hoek Laan van Oostenburg/Laan van Haagvliet in Voorburg staat sinds april 2020 een wormenhotel. Met dit circulaire buurtcompost project draagt de buurt bij aan het verduurzamen van de leefomgeving. Ca. twintig buren verzamelen hun groente-en fruitschillen en brengen dit naar het wormenhotel. De wormen in het hotel zorgen ervoor dat al het afval na een aantal maanden compost is geworden. Bovenop de bak staan biologische kruiden en lekkere aardbeien die door alle buurtgenoten geplukt mogen worden.

Inmiddels is de eerste zwarte vettige compost geoogst in september 2021. Ondanks het miezerige weer, was het een feestelijke aangelegenheid! Het model de WºRM21 heeft een grote bak waar 1000 liter groente-en- fruitschillen in passen. De verwachte jaarlijkse hoeveelheid te verwerken GFT afval is tussen de 5000 en 6000 liter.

Het project is ook bedoeld als verbinding tussen buurtbewoners en voor de kinderen die op weg zijn naar school is het leuk om door het ruitje aan de zijkant de wormen aan het werk te zien. Het buurtcompost project is een initiatief van 3 enthousiaste buren en gefinancierd door fonds 1818, fonds Vlietwensen, de gemeente Leidschendam-Voorburg en donaties van buurtbewoners. Naast het wormenhotel staat een insectenhotel en een bankje. Daar vinden, onder het genot van een kopje thee, regelmatig geplande en spontane buurt bijeenkomsten plaats. De nieuwste ontwikkeling is ‘De Schillenman’, waarbij enthousiaste buurtkinderen de deuren langs gaan om schillen op te halen aan huis.

Plaatsgenoten met interesse in composteren helpen wij graag op weg met informatie en een handje echte tijgerwormen. In ruil hiervoor vragen wij een donatie in de vorm van een biologische (kruiden)plantje.