Raadsleden planten kroostegels tegenover Raadhuis

Leidschendam-Voorburg 4 mei: In Leidschendam werden er afgelopen zaterdag drie tegels ‘gewipt’ tegenover het Raadhuis. Charlotte Bos (D66), Koos van Wissen (GBLV), Guus Beek (VVD) en Michiel van der Heiden (GL), allemaal gemeenteraadsleden, hebben vervolgens in de vrijgekomen ruimte kroostegels geplant. Deze tegels, geschonken door de deelnemers aan de pre-pilot kroostegels, zijn bedoeld als inspiratie voor verdere vergroening van de gemeente Leidschendam-Voorburg en als start van het pre-pilotproject met kroostegels.


‘De samenwerking tussen inwoners onderling en het samen met de politiek uitvoeren van dit soort innovatieve ideeën is van groot belang voor de toekomst. Maar ook gewoon het planten van nog meer bomen in onze al groene gemeente is van even groot belang’ aldus zei VVD-raadslid Guus Beek ter gelegenheid van de aanplant van de kroostegels.
Charlotte Bos, raadslid van D66, voegt toe: ‘Dit project met kroostegels is een van de 15 Green Challenges in Leidschendam-Voorburg. Ik was aanwezig bij de presentatie van dit burgerinitiatief. Het is fantastisch om vandaag deel te nemen aan de volgende stap, namelijk de uitvoering.’


Kroostegels: innovatieve toepassing van overtollig eendenkroos
Kroostegels zijn geen gangbare beloopbare tegels, maar eerder kleine biologische mini-tuintjes van 30x30 cm, gemaakt uit een mengsel van eendenkroos, mycorrhiza schimmels en speciale zadenmixen. Ze kunnen traditionele tegels vervangen en zorgen snel voor een biodivers en kleurrijk resultaat. Deze kroostuintjes zijn een prachtige ecologische toepassing van het veelvoorkomende eendenkroos in veel gemeenten.


Wat houdt het pre-pilotproject kroostegels in?
Tien inwoners van Leidschendam-Voorburg hebben zich aangemeld om op eigen kosten een kroostegel van Flip the City te plaatsen in hun eigen tuin of oprit, om zo praktijkervaring op te doen. Ook kinderopvangorganisatie Vlietkinderen neemt deel aan deze pre-pilot. De ervaringen van de deelnemers zullen in het najaar van 2024 aan de gemeente worden gepresenteerd. Dit initiatief is één van de 15 zgn. Green Challenge afspraken die in november 2023 op uitnodiging van Stichting Duurzaam LV zijn gemaakt tussen betrokken burgers en de gemeente Leidschendam-Voorburg.

---- Einde bericht ----

Voor vragen: contact Judith Geelen (06-20707303)

Contactgegevens

Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg
Hannie Schaftstraat 49
2264 DP Leidschendam

E-mail
Secretaris: Henk Nijstad (hnijstad@gmail.com)
Voorzitter: Marjan van Giezen (marjanvangiezen@icloud.com)
Coördinator Groen: Sander Wennekers (wennekers@planet.nl)

Informatie

Voor informatie over het werk van de Stichting, of over duurzaamheid in het algemeen, kun je contact opnemen met onze secretaris, Henk Nijstad. Liefst gebruik je daarvoor e-mail (hnijstad@gmail.com). Ook om vanuit een andere organisatie contact te leggen of om je aan te melden als vrijwilliger kun je contact met onze secretaris opnemen.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram