Lokaal Klimaatakkoord LV: genoeg ambitie?

Lokaal Klimaat Akkoord: wat willen we ermee, wat kunnen we ermee? En: mag het een beetje concreter?

De Stichting Duurzaam L-V is groot voorstander van een Lokaal Klimaat Akkoord. Maar dan moet het wel ergens over gaan. Mooie plannen op papier hebben we al. De Duurzaamheidsagenda, het klimaatplan, het GroenActieplan. Maar wat zien we er nu al van in de praktijk? En daar gaat het ons om. De Stichting Duurzaam L-V vindt dat een Lokaal Klimaat Akkoord vooral moet bestaan uit concrete acties. Door iedereen, van gemeente tot de wijkbewoners. Gaat dat lukken? Hieronder onze visie.

De gemeente Leidschendam-Voorburg wil samen met zoveel mogelijk organisaties een Lokaal Klimaat Akkoord opstellen. Als uitwerking van het Nationale Klimaat Akkoord. Dat klinkt goed, maar wat willen we ermee? En vooral: wat kan het betekenen voor onze gemeente? En welke organisaties betrek je erbij? Wie gaat de kar trekken. En ook: is het niet gewoon een hype, heel veel gemeenten hebben of willen nu een Lokaal Klimaat Akkoord. Ik noem er een paar: Den Haag, Zaanstad, Velsen, Utrechtse Heuvelrug, Emmen. Wat er in staat? Eigenlijk een beetje hetzelfde: groenere gemeente, minder afval, meer energiebesparing, bomen planten tegen hitte.

Maar wat wil Leidschendam-Voorburg? Eigenlijk vinden we dat het anders zou moeten. Minder papier, meer concreet. Minder afwachten wat de gemeente gaat doen, meer eigen initiatieven van bewoners, organisaties en ondernemers. Maar hoe doe je dat? Om dat te ontdekken organiseerde de gemeente voor de zomer een ontbijtsessie met een aantal organisaties, om eens brainstormend bij elkaar te zitten.

Natuurlijk nam Stichting Duurzaam ook deel, samen met de gemeente. Samen met een aantal organisaties als Wooninvest, de Rabo bank, Energy Common, Zon op L-V, Energie Neutraal Stompwijk, wijkvereniging Oud Voorburg etc. Als doel formuleerden we: mensen betrokken krijgen, in beweging krijgen. Met de vraag aan iedereen (inclusief aan de gemeente zelf!): en wat kunt ú doen? We hoorden ook goede voorbeelden: de RABO bank die voetbalverenigingen sponsort om de plastic bekertjes bij de jeugd (in de rust) te vervangen door herbruikbare bekers. een afvalhub door ondernemers Damlaan; tochtstrips beschikbaar stellen door woningcorporaties. Ofwel zoals wethouder Marcel Belt zei: het gaat om 'de kracht van de kleintjes'.

En dáár komen we ergens. Mensen moeten zien waar we mee bezig zijn. Wat een klimaatakkoord kan opleveren. Pas dan gaat men zelf ook iets doen. Goed voorbeeld doet volgen. Maar iemand moet wel ergens beginnen. We geven graag vast onze ideeën mee:

  • Maak gebruik van sociale netwerken. De sportverenigingen bijvoorbeeld. Bij teamsporten zijn niet alleen de spelers betrokken, maar ook de gezinnen en vrienden eromheen. Combineer dit met lokale ondernemers, zoals de Rabobank al doet.
  • Kijk niet groter dan nodig. Benut Nextdoor, je kunt zo simpel een actie in je eigen buurt beginnen. Helpt ook om elkaar beter te leren kennen. En sociale eenzaamheid te voorkomen.
  • Werk als gemeente samen met andere gemeenten. Vindt niet hetzelfde wiel uit. Den Haag heeft ook een Klimaat Akkoord. Wat kunnen we overnemen, wat kunnen we samen doen?
  • Vraag niet alleen maar biedt ook iets. Willen we ondernemers meekrijgen om duurzamer te worden? Dan investeren we ook in een duurzamer omgeving voor bedrijven. Bijvoorbeeld groene parkeerplaatsen, goede afspraken over afval inzamelen, energiecontracten etc
  • Maatschappelijke organisaties doen heel veel voor de gemeente, wat anders de gemeente zou moeten doen. Beloon ze daarvoor. Een goede basis-subsidieregeling zodat ze niet voor elk bonnetje naar de gemeente moeten. Een jaarlijkse maatschappelijke meet-up. Mogelijkheid van gratis vergaderen in het gemeentehuis. Er zijn zoveel mogelijkheden voor de gemeente om deze - vaak kleine - organisaties te ondersteunen!
  • Wil je echt het verschil laten zien: begin met vergroening van je gemeente. Maak de winkelpleinen en stationslokaties aantrekkelijk met bomen, schaduwplaatsen, drinkwaterplekken. Geef meer ruimte voor terrasjes, voor optredens.
  • En tenslotte: monitor wat er gebeurt. Wat levert het op? Maken deze acties onze ecologische footprint kleiner? Wordt de CO2-uitstoot minder? Produceren we als inwoners minder afval? Laat het zien! Investeer in een eenvoudig monitoringssysteem, en rapporteert minstens halfjaarlijks.

Wat ons betreft steken we niet teveel tijd in het formuleren van wat we precies willen bereiken, maar gaan we eerst aan de slag. Een Lokaal Klimaat Akkoord wordt alleen ondertekend door partijen als zij er zelf ook iets bij te winnen hebben. Het is het eindresultaat dat geldt, en dat moet voor het klimaat en voor onze gemeente positief zijn. De Stichting Duurzaam L-V zal zich daarvoor inzetten!

Contactgegevens

E-mail
Secretaris: Henk Nijstad (hnijstad@gmail.com)
Voorzitter: Marjan van Giezen (marjanvangiezen@icloud.com)
Coördinator Groen: Sander Wennekers (wennekers@planet.nl)

Informatie

Voor informatie over het werk van de Stichting, of over duurzaamheid in het algemeen, kun je contact opnemen met onze secretaris, Henk Nijstad. Liefst gebruik je daarvoor e-mail (hnijstad@gmail.com). Ook om vanuit een andere organisatie contact te leggen of om je aan te melden als vrijwilliger kun je contact met onze secretaris opnemen.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram