Woningbouw botst met groene ambities gemeente

(Door Wim Hendriks en Sander Wennekers)

Gemeente Leidschendam-Voorburg heeft terecht veel aandacht voor ons openbaar groen. Heel goed zijn de acties in het recente Groenactieplan en de groene beleidsvoornemens in de Koersnotitie. Ook zijn er recentelijk overal in de gemeente bloeiende bermen en bloemweides bij gekomen.

Maar als het op woningbouw aankomt is de praktijk weerbarstig. Zo wordt er gewoon gebouwd in de bestaande groenstructuur, zoals straks in het beschermde groen naast Park Rusthout. En de voormalige bedrijvenlocaties Klein Plaspoelpolder en Overgoo, en onze stadscentra, worden volgepropt met stenige hoogbouw, zonder plaats voor een buurtpark. En dit klopt natuurlijk niet met de groene voornemens van de gemeente.

De kansen voor vergroening hangen nu eenmaal sterk af van de geplande woningdichtheid, dwz het aantal woningen per hectare. In de Klein Plaspoelpolder komt de dichtheid uit op circa 100 woningen per hectare. Dat is veel. Want vergelijk dat eens met hoe we in de laatste decennia van de vorige eeuw nog bouwden. Op AlleCijfers.nl zijn per wijk de aantallen woningen en het grondoppervlak (excl. water) te vinden. Voor Essesteijn levert dat een woningdichtheid van 26, voor ‘t Lien/Rietvink 23, voor Damsigt en omgeving ook 23, en voor een flatwijk uit de jaren zestig zoals De Heuvel/Amstelwijk ook niet meer dan 45. Hier vind je nog grote boomkronen en wandelgelegenheid in het groen. Daarom heten wij ook een groene woongemeente.

Hoewel vóór het jaar 2000 extreme regenval, hittestress en biodiversiteitsverlies nog geen issues waren, bouwden we toen dus veel minder dicht en daardoor ook veel groener dan tegenwoordig. Maar woorden werden daar niet aan vuil gemaakt. We deden het gewoon. Hoe anders is dat nu! Wel decorgroen in borders en plantenbakken op verdiepte garages. Maar weinig ruimte voor grote bomen en biodivers groen in de volle grond. Toch spreekt de gemeente over ‘groene valleien’ in de Klein Plaspoelpolder! Terwijl het in feite stenige en windgevoelige canyons tussen hoge gebouwen worden, en er geen ruimte overblijft voor een park van 1 hectare.

Heel onverstandig vinden wij dat. Want we bouwen niet slechts voor de woningnood van nu. We bouwen vooral voor een lange toekomst. Goed gebouwde woningen gaan 100 jaar mee. En in de komende eeuw zullen hittestress en wateroverlast onvermijdelijk verder toenemen. Dat blijkt uit alle voorspellingen van klimaatdeskundigen. Daarom hebben we voor behoud van de leefbaarheid in de toekomst echt groen (veel groen!) in onze nieuwbouwwijken heel hard nodig. Waarmee tevens de zieltogende biodiversiteit hersteld kan worden.

Een woningdichtheid van boven de 50 zou eigenlijk een no-go area moeten zijn. Onverantwoord en onverantwoordelijk. Want dan kun je nooit zorgen voor de 30% boomkroonbedekking, die volgens deskundigen minimaal nodig is voor de leefbaarheid in een buurt. En voor een park op loopafstand voor iedere inwoner, wat ook dringend gewenst is. Zoals de Koersnotitie erkent. Hoe dit anders kan bespreken we in een volgende column.

(Deze column verscheen op 20 november 2024 ook in Het Krantje)

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Doe je mee met de 52 weken aktie?

Contactgegevens

E-mail
Secretaris: Henk Nijstad (secretaris@duurzaamleidschendamvoorburg.nl)
Voorzitter: Marjan van Giezen ( voorzitter@duurzaamleidschendamvoorburg.nl)
Coördinator Groen: Sander Wennekers (wennekers@planet.nl)

Informatie

Voor informatie over het werk van de Stichting, of over duurzaamheid in het algemeen, kun je contact opnemen met onze voorzitter of onze secretaris, Henk Nijstad. Liefst gebruik je daarvoor e-mail (secretaris@duurzaamleidschendamvoorburg.nl). Dat kan ook als je vanuit een andere organisatie contact wilt leggen of je aan te melden als vrijwilliger.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram