Omgevingsvisie

De gemeente is wettelijk verplicht om een Omgevingsvisie te hebben. Hierin staat voor welke ruimtelijke en planologische opgaven de gemeente de komende decennia staat. Denk aan woningbouw, economie, bereikbaarheid, energietransitie en leefkwaliteit. Daarvoor moeten keuzes gemaakt worden. In de recente Koersnotitie zijn vijf toekomstperspectieven geschetst. De koersnotitie is de opmaat voor de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan.

Samen met de AVN (Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor ´s-Gravenhage en omstreken) zet de Stichting Duurzaam LV zich in om het groen te borgen in de Omgevingsvisie. De ervaring heeft namelijk geleerd dat het groen bij ruimtelijke plannen waarbij andere maatschappelijke belangen zoals woningbouw in het geding zijn, veelal aan het kortste eind trekt. Groen sneuvelt daardoor vaak als eerste. Dit is onwenselijk omdat groen en natuur cruciaal zijn voor leefbaarheid, gezondheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit in onze gemeente.

Om de hoeveelheid groen en de groene kwaliteit te behouden en te versterken moeten ze concreet worden benoemd in tekst en kaart van de Omgevingsvisie. Wanneer eisen en voorwaarden t.a.v. groen zijn opgenomen in de regels (van het Omgevingsplan), dan is duidelijk waaraan nieuwe activiteiten zoals woningbouw getoetst moeten worden.

Daarom hebben we voorstellen gedaan:

  • Benoem het groen als een integraal onderdeel van de Omgevingsvisie.
  • Neem in de Omgevingsvisie richtlijnen op voor de hoeveelheid en de natuurkwaliteit van
    het groen (de groennorm 3-30-300).
  • Maak bij nieuwe ruimtelijke plannen een integrale afweging waarbij getoetst wordt aan
    normen voor bodem, water, groen, natuur en luchtkwaliteit in samenhang.

In de Koersnotitie zien we ons voorstel voor een groennorm gelukkig terug . Dat is de richtlijn 3-30-300. Vanuit elke woning kan je 3 bomen zien, minimaal 30% van elke wijk in de gemeente is bedekt met boomkronen en binnen maximaal 300 meter is er vanuit elke woning een park. Deze richtlijn geldt voor bestaande wijken en voor nieuwbouw. Al is nog onduidelijk hoe hard deze richtlijn is.

Ook zien we dat in de Koersnotitie de belangen en ambities van groen goed verwoord zijn. Echter ambities op het gebied van bijvoorbeeld woningbouw en recreatie kunnen ten koste gaan van de ambities voor groen. Het is nog niet duidelijk hoe zwaar het belang van natuur en groen weegt wanneer de gemeente keuzes moet maken. Verder moet er structureel aandacht zijn voor de kwaliteit van groen. Belangrijk is gelaagde opbouw van het groen (kruidenlaag, struiken, bomen). We blijven dan ook meedenken en goede voorstellen aanleveren richting gemeente.

Contactpersoon: Mirjam Post

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram