Week 12: Doe de voorjaarschoonmaak

Wat gaan we doen?

Jaaa, de lente is begonnen! Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. En niet zomaar eentje. Nee, na deze week doen we dat zelfs met een schoon geweten! We duiken namelijk eens diep dat gootsteenkastje in en gaan vieze schoonmaakmiddelen vervangen door schone.

Waarom?

Dat is beter voor de portemonnee, voor je eigen gezondheid en voor de natuur.

Het klinkt als een vreemde tegenstelling, maar de meeste middelen waarmee we binnen het huis schoonmaken, maken de wereld buiten ons huis een beetje viezer. De gangbare schoonmaakmiddelen bevatten synthetische componenten die hun eigen sporen nalaten op huid, in huis en in de lucht. Denk aan allergische reacties, chemische reacties met andere stoffen en de hoeveelheid (plastic) afval die verpakkingen oplevert.

Wat kun jij doen?

Een goede aanwijzing voor 'vieze middelen' (= middelen met veel vluchtige organische stoffen, zoals chloor) is de waarschuwingen die erop staan, in een rood omrande 'ruit'. Bij chloor zie je bijvoorbeeld een label met een dode boom en dode vis, dat betekent 'milieugevaarlijk'.  Maar er zijn ook waarschuwingen die gaan over gezondheidseffecten, bijvoorbeeld als je ze inademt. Die wil je waarschijnlijk ook liever niet gebruiken. Een aanwijzing voor 'schone' middelen is een eco keurmerk, Home | Keurmerkenwijzer Milieu Centraal  zoals het EU-Ecolabel.

  • Zet de leesbril op, ga eens door je keukenkastjes heen om een beeld te krijgen wat voor schoonmaakmiddelen jij in huis hebt. Lees de etiketten.  
  • Zoek dus naar een duurzaam alternatief
  • Of zelfs een 'zelf maak- alternatief'. Want wist je dat je ook hele effectieve schoonmaakmiddelen zelf kunt maken van bijvoorbeeld schoonmaakazijn en baking soda?
  • Let hierbij ook op de dosering: vaak is de helft al genoeg. Dat geldt ook voor je watergebruik - met een emmertje water minder is je schoonmaakactie misschien wel net zo effectief.
  • Kijk eens hier naar wat je allemaal schoon kunt krijgen met eenvoudige baking soda.
  • Wist je dat die gele schuursponsjes veel microplastics loslaten? Google 'ecologische schuursponsjes' en vindt alternatieven. Hetzelfde geldt voor schoonmaakdoekjes.
  • Wist je dat chloor niet nodig is om je toilet schoon te maken? Het desinfecteert, maar reinigt en ontkalkt niet. Sanitairreiniger is voldoende.
  • Heb je wel eens stilgestaan bij de inhoud van je stofzuigerzak? Die barst van de microplastics – niet bij het GFT doen dus, maar gewoon bij het restafval.

Wat doen we in Leidschendam – Voorburg?

Natuurlijke schoonmaakartikelen kan je kopen bij de Gezondheidswinkel Ros (Kon Julianalaan 3 Voorburg)

Kijk hier voor ander lokaal nieuws.

Spread the Word! Nodig vrienden, familie en collega’s uit zich aan te melden in de WhatsApp groep. Laten we samen de groene bal rollen… 🌍

Heb je zelf ideeën of feedback? Mail deze dan naar 52weken@duurzaamlv.nl

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram